‘Wintersport wordt nooit meer hetzelfde’ Maar er is hoop

0

Tijdens een gesprek met een fervente wintersporter vertelde deze dat wintersport hoogstwaarschijnlijk nooit meer ‘hetzelfde’ zou zijn. In ieder geval niet meer zoals wij het voor februari 2020 kende. ‘Ik noem het nu al de nostalgische wintersport vakanties’ vertelt hij.

Hij doelt hier natuurlijk op de huidige Corona crisis. Want we mogen toch nu best van een crisis spreken nu de besmettingen van Covid-19 wederom flink de lucht in schieten in heel Europa.

‘De wintersport zal echt niet meer hetzelfde zijn zoals wij ieder jaar beleefde vroeger. Ik moet er zelf om lachen dat ik na 8 maanden al het woord ‘vroeger’ in mijn mond neem. Zie je het voor je dat je nog in bijvoorbeeld de Cin-Cin in Gerlos, de Hofstadl in Flachau of Moskito in Westendorf een bomvolle bar komt? Dat de barman naar voren leunt en dat je in zijn oor moet schreeuwen wat je wilt bestellen?

Dat je de polonaise danst met 120 man op skischoenen en met je bezwete lichaam tegen dat van de buurman of buurvrouw komt? In een ‘Paraplubar?’ Vergeet het maar. Een leuke man of vrouw versieren zit er ook niet meer in. Diegene ziet je aankomen. “Wat moet je van me? Wil je even uit mijn buurt blijven”. Je kunt niet meer stiekem in haar oor fluisteren ‘Wat ruik jij toch lekker zeg’.

Te gek voor woorden
Wanneer je een liftcabine binnenstapt waar al 7 personen zitten, wordt je waarschijnlijk met de nek aangekeken met de blik van “Waarom pak jij geen gondel later aso”. Gezellig zal het ritje dan zeker niet meer zijn. Hoe vaak maak je mee dat een liftganger zijn neus even afveegt met een zakdoek of even zijn neus ophaalt. Niet omdat deze ziek of verkouden is, maar dat komt gewoonweg door de ijle lucht en de warmte van je lichaam. Mensen zullen al bang wezen dat je even je neus snuit. “Te gek voor woorden, maar het is wel realiteit wat steeds dichterbij komt”.

Abandoned Engeneering
Er zijn 15-minuten testen. Ja, dat heb ik ook gehoord. Dus wanneer je voor een bar komt te staan zouden er hooguit in 2 uur tijd 8 mensen naar binnen kunnen wanneer ze negatief getest worden? En stel als er van die groep die staat te wachten er wel één positief is. Het is gekkenwerk aan het worden en het gaat nog veel erger worden. Er zullen echt skigebieden de deuren noodgedwongen moeten gaan sluiten. Stel je voor, Königsleiten wat in de zomer al bijna niet bewoond wordt, dat dat gewoon een spookdorp wordt. Dat je het over 10 jaar terugziet bij Discovery als tv-programma ‘Abandoned Engineering’.

Dat je in een bergrestaurant naast een groep onbekende gaat zitten op de eetbankjes en jassen over elkaar hangen op een kapstok. Laten we eerlijk zijn, Na Covid-19 zal er wel een gemuteerde versie komen die ze naar Covid-20 vernoemen en ga zo maar door. “Dit zal nog op zijn minst 5 jaar gaan duren”.

“Ik ga bijna ieder jaar met de slaaptrein naar Oostenrijk. Venlo-Kufstein. Ik neem dan altijd een 6-persoons slaapcabine, en slaap dan meestal met 3 of 4 onbekende mensen. Moet ik dan dit jaar in mijn eentje een 4 of 6 persoons slaapcabine boeken?

Onwennig wanneer alles wel weer mag
En weet je wat nog het meest vreemde zou zijn, is dat wanneer het eventueel wel weer mag, dat niemand het meer wilt. Mensen vs mensen. Mensen hebben een enorm goed vermogen om aan te passen en te verwerken. Ook al zijn de meeste wintersporters gezelligheidsmensen, iedereen zal het enorm onwennig vinden om wel weer in een bomvolle bar te gaan staan. Wat wij nu in een paar maanden proberen uit te bannen zal een zeer lange tijd nodig hebben om te herstellen.

‘Makes you wonder, Wintersport zal een heel ander imago gaan krijgen. De leeftijdscategorie zal wellicht in zijn geheel gaan verschuiven. Er zullen minder jongeren op wintersport gaan omdat ze niet lekker los kunnen gaan. Misschien wordt het wel een “oude lullen” vakantie. Het Nodic-Walken onder de wandelaars. Aan de andere kant, er zullen altijd weer ideeën komen voor een heel ander soort entertainment tijdens de wintersport. Het zorgt er wel voor dat bedrijven en mensen weer gaan nadenken en er ineens weer wel heel veel mogelijkheden ontstaan voor nieuwe innovaties. En weet je, misschien wordt het er allemaal wel veel beter op. Laten we in ieder geval niet de negativiteit  hiervan benadrukken maar ook de positieve kanten gaan zien’.

‘De rust en kalmte van een vakantie wordt weer extra benadrukt. het samenzijn met geliefde, familie en vrienden wordt extra benadrukt. De ouderwetse gezelligheid om te genieten van een heerlijke wandeling in de avond zal meer terugkomen. Misschien is dat wel het ultieme wintersport vakantie gevoel over 10 jaar. Wie zal het zeggen’. Wat denken jullie? Zou deze hele crisis ook positieve dingen met zich meebrengen?

Namens: Anoniem

 

Advertisement
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties