WINTERSPORT 2020-2021 NU AL AFSCHRIJVEN? KLOPT HET ADVIES VAN HET OMT WEL?

1


WINTERSPORT 2020-2021 NU AL AFSCHRIJVEN? OMT DENKT TE ADVISEREN, MAAR IS DIT GEGROND?

Vandaag kwam ons vroeg in de ochtend het bijzonder slechte nieuws te horen dat het OMT (Outbreak Management Team) een negatief reisadvies uitgeeft voor de kerstvakantie.
Een periode die erg dichtbij komt en waar we normaal allemaal erg naar uit kijken om weer die heerlijke week in de bergen te beleven.
Maar nu komt het OMT met een negatief advies voor de komende periode, maar heeft men zich überhaupt wel verdiept in deze reizen en de skigebieden? De maatregelen die al sinds de zomer gelden, liften schoongemaakt worden als je uit stapt en Apres-Ski een verboden woord is…

OMT geeft negatief advies uit

We weten allemaal dat we momenteel op scherp staan en het virus continue de overhand heeft. Dagen achtereen blijven de besmettingen redelijk stabiel (wat je stabiel kan noemen uiteraard) houden we ons aan de maatregelen en maken we er met z’n alle het beste van. Wetende dat áls we ons aan de maatregelen houden we meer vrijheid terug winnen en dus in de winter de “vakantie” wellicht veiliggesteld is.
Niks is minder waar helaas en komt het OMT met het volgende advies :

“Groter risico op COVID-19 infectie op vakantie De verwachting is dat de epidemiologische situatie in de wintervakantieperiode nog niet onder controle is, ook niet in de meeste landen in Europa en veel landen daarbuiten. Voor bijna alle landen in Europa waarnaar gereisd zal worden geldt een negatief reisadvies, ‘code oranje’, als de huidige systematiek van beoordeling wordt gehandhaafd. Dit zal naar verwachting niet iedereen ervan weerhouden om toch naar deze landen op vakantie te gaan. Als maatregelen in landen minder streng zijn dan in Nederland dan zal dit naar verwachting leiden tot meer risicogedrag, meer besmettingen en daardoor weer meer import van geïnfecteerde gevallen:
• Zon- en winter(sport)vakanties: risico’s zijn gerelateerd aan groepsverblijf, groepsvervoer en gedrag (o.a. bezoek aan drankgelegenheden) en druk op Pagina 6 van 9 Datum 27 oktober 2020 Ons kenmerk 0090/2020 LCI/JvD/at/gvr mogelijkheden tot het bewaren van afstand tot elkaar (bijvoorbeeld in skiliften);
• Vooral voor buitenlandse vakanties geldt dat risico’s vergroot worden door de reis over een langere afstand en drukte op stations en vliegvelden, waarbij beperkte mogelijkheden zijn om afstand te houden;
• Overwinteraars kunnen geconfronteerd worden met een lokaal overbelaste gezondheidszorg waardoor goede zorg belemmerd wordt;
• Bij vakantie in eigen land zijn de risico’s voornamelijk gerelateerd aan groepsverblijf in vakantie-accommodaties en de beperkte mogelijkheden om daar goed afstand te houden;
• Bij familie- vriendenbezoek tijdens de feestdagen moet rekening gehouden worden met meerdere bezoeken in verschillende samenstellingen. Dit kan de blootstelling en transmissie bevorderen en verhoogt de risico’s voor ouderen, opa’s en oma’s.”

Dit advies lag er dus al blijkt nu, terwijl Rutte gisteren tijdens een persconferentie zei “Wat betreft het reizen kom ik tijdens de officiële persconferentie bij u op terug”! Een beetje vreemd als je het ons vraagt.
Toen wij in Oostenrijk waren afgelopen maanden werden we opgeslokt in de maatregelen.
Kennen we ze nog? Mondkapjes om in de winkels, handen wassen voor je een lift in stapt en niet meer dan alleen je eigen gezin de lift in. Niks aan de hand zou je zeggen. Sterker nog, Oostenrijk kwam er het beste af met de minste besmettingen die maanden. Net als hier in Fiss Ladis, waarbij ze blijkbaar helderziend waren en dit al zagen aankomen. Ook zijn er gebieden die op voorhand gesloten blijven.

En nu, hoe verder? Blijf positief en hou je aan de maatregelen!

Een bijzonder advies blijft het, waarbij ik terugdenk aan de woorden die OMT lid heer van Dissel vandaag uitspreekt. De afgelopen winter jongeren ook terug kwamen uit deze feest gebieden en de brandhaard veroorzaakt hebben in Nederland. Dit doordat ze feestend en hossend tegen elkaar aan stonden. Uhh… ho wacht, feesten, drank en hossen? Volgens mij zijn de maatregelen die genomen zijn door de Alpenlanden niet helemaal overgekomen bij het OMT.
De overweging van de OMT voor de komende maanden lijkt ons wel duidelijk. Hou je aan de maatregelen die nu gelden en zorg ervoor dat het dagelijks werkbaar blijft voor iedereen. Dan houden we de besmettingen gering en dammen we wellicht het virus verder in. Een jaartje niet op wintersport moet ik eigenlijk niet aan denken terwijl ik dit type, maar of het daadwerkelijk waarheid word zullen wij je later over berichten!

Advertisement
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
8 maanden geleden

[…] WINTERSPORT 2020-2021 NU AL AFSCHRIJVEN? KLOPT HET ADVIES VAN HET OMT… […]